Mi az eduroam?

Az eduroam egy nemzetközi, ingyenes wifi szolgáltatás

Az eduroam egy betűszó, az education roaming kifejezésből származik, mely egy wifi szolgáltatás neve. Ennek lényege, hogy az oktatási intézmények világszerte lehetővé teszik a más intézményekből hozzájuk látogató tanulók és oktatók számára, hogy vendégként használják a helyi wifi hálózatot. Ezáltal létrejött egy ingyenes, egységes wifi szolgáltatás, mely mindenütt eduroam néven érhető el. Az együttműködésben részt vevő oktatási intézmények egy nemzetközi szövetségbe tömörülve egységes elvek szerint üzemeltetik a szolgáltatást. Minden tagintézmény minden tanulója és tanára jogosult a szolgáltatást bármely másik tagintézmény területén külön engedély nélkül igénybe venni.

Az eduroam kényelmes, ugyanakkor biztonságos

Ha igénybe akarjuk venni az eduroam szolgáltatást, akkor először is a használni kívánt mobil eszközünkre le kell tölteni bizonyos állományokat, be kell állítani rajta a bejelentkezési nevünket és az ehhez tartozó jelszót. Ha a beállítás sikeres, akkor használni tudjuk a saját intézményünk eduroam szolgáltatását. Ha ezután elmegyünk bárhová (akár a saját egyetemünkön, akár külföldön egy másik intézményben) ahol van eduroam wifi, akkor már semmi teendőnk nincsen: a mobil eszközünk automatikusan felcsatlakozik a wifi hálózatra, csak használni kell.

Az eduroam egy nagyon átgondolt modern digitális technológia segítségével biztosítja azt, hogy bejelentkezési nevünk és jelszavunk mindig a saját egyetemünkre jut el, ott történik a felhasználóazonosítás, aminek az eredményétől függően enged az idegen wifi csatlakozni az eduroam hálózathoz. Az eljárás garantálja, hogy a bejelentkezési nevünket, jelszavunkat sem azon a helyen ahol a wifi szolgáltatást igénybe vesszük, sem máshol nem lehet lehallgatni.

Az eduroam a Semmelweis Egyetemen

Egyetemünk 2016-ban csatlakozott a nemzetközi eduroam közösséghez. Jelenleg az egyetem területén csak a NET és az EOK bizonyos területein van eduroam szolgáltatás, tehát itt érdemes a beállítást megcsinálni.